خب. اگر آماده باشید، شروع کنم به ساختن وبلاگ برای رفقایی که هنوز یکیاش را هم ندارند. البته الان که سرویسهای فارسی زیاد شدهاند، شاید اکثریت افراد نیازی به آموزش نداشته باشند. ولی به هر حال بد نیست یک راهنمای ساده برای سرویسهای معروفتر گفته شود تا دم دست دوستان هم داستان دستهبندی شده دست به دست شود! (جدا پیرمرد به خوشزبانی من دیده بودید تا الان؟!). برای هر مرحلهای که توضیح میدهم، یک عکس هم گذاشتهام که دیگر هیچ مشکلی نداشته باشید.
خب. اولین سوالی که برای ساختن وبلاگ مطرح میشود، این است که اسمش چی باشد. آن وقتها پیدا کردن اسم دلخواه خیلی راحتتر بود. اما الان که دستکم چند میلیون وبلاگ ساخته شده، دیگر به آن راحتی نیست. چون الان میخواهیم ساختن وبلاگ را یاد بگیریم، یک اسم آزمایشی برایش انتخاب میکنیم، بعد که یاد گرفتید برای وبلاگ اصلیتان سر فرصت یک اسم مناسب میگذارید.
چیز بعدی که لازم داریم، یک آدرس است. وقتی میخواهید به بروبچ محلهتان یا مدرسهتان بگویید که بیایند وبلاگتان را بخوانند، خب باید آدرس داشته باشند! نمیشود که بگویید: بیایید اینترنت ببینید چه نوشتهام! این آدرس هم باید یک کلمهی انگلیسی باشد.
حالا بعدا در مورد اینکه این آدرس چطوری باشد بهتر است، صحبت میکنم.
مسئلهی بعدی هم سرویسی است که میخواهید وبلاگتان را در آن ایجاد کنید. الان چندین سرویس وبلاگ ایرانی و خارجی هست که هر کدام با تفاوتهایی، امکان داشتن یک وبلاگ را ارائه میدهند. دیگر به سلیقه و شرایط شما بستگی دارد که کدامشان را انتخاب کنید. ما هم برای اینکه کسی ناامید از کارگاهمان نرود، تقریبا تمام سرویسهای معروف را برایتان توضیح میدهیم . یعنی:
بلاگاسپات،
بلاگفا،
پارسیبلاگ،
پرشینبلاگ،
میهنبلاگ،
وردپرس همه حاضر هستند؟ شروع میکنم:
اول وارد سایت سرویسدهندهای که میخواهید بشوید و گزینهی «ثبتوبلاگ جدید»، یا «عضویت در سایت» و یا عباراتی نظیر اینها را پیدا کنید. از آنجا که سرویس وبلاگ
بلاگاسپات متعلق به شرکت
گوگل است، برای ثبت وبلاگ در این سرویس، باید یک اکانت گوگل داشته باشید. به عبارتی باید صاحب یک جیمیل باشید. اگر جیمیل ندارید، میتوانید از
اینجا در سایت گوگل ثبتنام کنید و اکانت بگیرید.
سپس با استفاده از این اکانت، وارد سایت
بلاگر شده و مراحل بعدی ثبت وبلاگ را انجام دهید. دقت کنید که نام کاربریای که برای جیمیل خودتان انتخاب میکنید، هیچ ارتباطی با نام و آدرس وبلاگی که ایجاد خواهید کرد ندارد و میتوانند کاملا متمایز باشند.
بعد که وارد این قسمت شدید، جناب سرویس از شما چند سوال میکند. سوالات معمولا اینها هستند و من درباره هر کدام توضیحاتی هم میدهم:
نام یا شناسهی کاربری (Username): شناسهی کاربری میتواند یک کلمه و یا ترکیبی از چند کلمه، و یا مجموعهای از حروفی باشد که برای شما دارای معنای خاصی هستند. شما بعد از طی مراحل ثبت نام، برای این که وارد مدیریت وبلاگتان بشوید، نیاز به وارد کردن نام کاربری و کلمهی عبور دارید.
اهمیت انتخاب یک شناسه، در سرویسهایی مانند بلاگفا بسیار زیاد است؛ چرا که در این سرویس، نام کاربری و آدرس وبلاگ الزاما یکسان هستند و آدرس وبلاگ شما، عبارت خواهد بود از: «http://Username.Blogfa.com». بنابراین قبل از انتخاب نام کاربری، خوب به آن فکر کنید و به نکاتی که در مورد انتخاب آدرس وبلاگ خواهیم گفت، دقت نمایید.
نام کاربری در سایر سرویسهای وبلاگی بالا، تنها حکم یک شناسهی عبور را دارد و مستقل از نام و آدرس وبلاگتان است؛ اما نکتهی مشترک میان همهی این سرویسها، منحصر به فرد بودن این شناسه است. هیچ دو کاربری نمیتوانند نام کاربری یکسان داشته باشند. بنابراین اگر قبلا کسی با نام کاربریای که شما انتخاب کردهاید ثبت نام کرده باشد، سرویس وبلاگی مورد نظرتان، به شما در این خصوص تذکر میدهد.
کلمهی عبور (Password): در حقیقت رمز ورود شما به سیستم مدیریت وبلاگتان است که برای حفظ وبلاگتان، مثل همهی رمزهای عبوری دیگر، باید محرمانه بماند. بعضی از سایتها برای تعداد کاراکترهای کلمهی عبور، حداقلی را قرار دادهاند که اگر رمز عبوری که وارد میکنید کمتر از آن مقدار باشد، به شما تذکر میدهد. همچنین بعضی از سایتها، دربارهی ساده بودن رمز عبور به کاربر هشدار میدهند. مثلا اگر در بلاگفا رمز عبورتان را 123456 وارد کنید، از شما میخواهد کلمهی پیچیدهتری انتخاب کنید. سعی کنید نکات امنیتی لازم را در این خصوص رعایت کنید؛ مخصوصا اگر میخواهید از سرویس بلاگفا که در آن نام کاربری و آدرس سایت یکی است، استفاده کنید؛ برای بالا بردن امنیت وبلاگتان حتما کلمهای طولانی و پیچیده انتخاب کنید. نکند بردارید شماره تلفن خانهتان را برای رمز وبلاگ انتخاب کنید!
تکرار کلمهی عبور (Confirm Password): اغلب سیستمهای ثبت نام اینترنتی، برای اطمینان از صحت پسوردی که وارد کردهاید، از شما میخواهند مجددا همان کلمهی عبور را عینا وارد کنید.
نام نویسنده (Display Name): این همان نامی است که زیر نوشتههای وبلاگتان دیده خواهد شد و انتخابش بستگی به نظر خود شما دارد؛ میتوانید اسمی مستعار انتخاب کنید و یا با اسم واقعی خودتان بنویسید.
البته در وردپرس، نام نویسنده، همان نام کاربری خواهد بود؛ بنابراین در جریان مراحل ثبت نام، از شما نام نویسنده را نخواهد پرسید. در بلاگاسپات، نام نویسنده را تحت عنوان (Display Name) از شما میپرسد.
پست الکترونیک (Email Address): دقت کنید آدرس ایمیلی که وارد میکنید معتبر باشد. شاید یکی از مهمترین کاربردهای ایمیل، این باشد که اگر به هر دلیل کلمهی عبورتان را فراموش کنید، بعد از طی مراحلی، سرویس وبلاگی کلمهی عبور جدید را به ایمیلتان ارسال میکند. به علاوه نمایش ایمیل شما در وبلاگتان، به خوانندگان وبلاگ این امکان را میدهد که به راحتی با شما ارتباط برقرار کنند. در ضمن بعد از طی مراحل ثبت نام، ایمیلی از طرف سرویس وبلاگی، دریافت خواهید کرد که در آن ضمن خوشآمدگویی به شما، نامکاربری و کلمهی عبورتان را یادآوری میکند.
در سرویس وردپرس، اهمیت درج ایمیل معتبر، بیشتر خواهد بود؛ چرا که برای دسترسی به وبلاگ جدیدی که ساختهاید، لازم است از طریق لینکی که به ایمیلتان ارسال میشود، ابتدا آن را فعال کنید.
سایت بلاگفا، برای ایمیل دو قسمت قرار داده است؛ یکی ایمیل خصوصی که ایمیل ارتباطی سایت با شماست، و یکی هم ایمیل نویسنده که در قسمت «پست الکترونیک» در وبلاگتان نمایش داده خواهد شد. پر کردن قسمت ایمیل نویسنده الزامی نیست. برای امنیت بیشتر، خوب است این دو ایمیل متفاوت انتخاب شوند.
عنوان یا تیتر وبلاگ (Blog Title): عنوانی است که برای وبلاگتان انتخاب کردهاید و بالای صفحه وبلاگتان نمایش داده خواهد شد.
دربارهی وبلاگ یا شرح وبلاگ: توضیح کوتاهی در مورد وبلاگتان است که زیر عنوان وبلاگ نمایش داده خواهد شد.
آدرس وبلاگ (Blog Domain یا Blog Address): آدرس وبلاگتان است که کاربران با تایپ آن در نوار آدرس، میتوانند به صفحهی وبلاگ شما دسترسی پیدا کنند. اگر ما برای وبلاگمان، آدرس
shomsha را انتخاب کرده باشیم، با توجه به سرویسی که برگزیدهایم، آدرس کامل وبلاگمان به یکی از صورتهای زیر خواهد بود:
Shomaha.blogfa.com
Shomaha.parsiblog.com
Shomaha.mihanblog.ir
Shomaha.persianblog.ir
Shomaha.Wordpress.com
Shomaha.blogspot.com
آدرس وبلاگ هم مثل نامکاربری منحصر به فرد است و امکان ندارد دو وبلاگ مجزا، در یک سرویسوبلاگی، دارای آدرس یکسانی باشند. بنابراین باید از تکراری نبودن آدرس وبلاگتان مطمئن شوید. اگر آدرس انتخابی شما قبلا به ثبت رسیده باشد، سرویس وبلاگی به شما در این مورد تذکر خواهد داد. سرویس ثبتنام
پارسی بلاگ، بعد از وارد کردن آدرس و نام کاربری، به طور خودکار، آنها را چک میکند و در صورتی که قبلا انتخاب نشده باشد،، عنوان «قابل ثبت» را در کنار نام کاربری و آدرس درج میکند.
در سیستمهای
پرشینبلاگ و
بلاگاسپات، در کنار قسمتی که آدرس وبلاگ درج میشود، لینکی قرار دارد که با کلیک کردن بر روی آن، سیستم چک میکند که آیا آدرس انتخابی شما، مجاز هست یا نه.
اما در مورد سایر سیستمهای وبلاگی که این امکان را ندارند، کافی است که آدرس انتخابیتان را همراه با نام سرویس مورد نظرتان، در نوار آدرس مرورگر بنویسید و اینتر بزنید تا ببینید یک زرنگی زودتر از شما آن را برای خودش ثبت کرده یا هنوز شانس دارید که برای خودتان ثبتش کنید!

سؤال امنیتی: در مراحل ثبتنام در سرویسهای وبلاگی
میهنبلاگ و
پرشینبلاگ، قسمتی به سوال امنیتی اختصاص داده شده است. شما میتوانید از میان سوالات پیشنهادی توسط این دو سرویس، یکی را انتخاب کرده و به آن پاسخ دهید. اما دقت داشته باشید که سوال و جواب را باید طوری انتخاب کنید که در ذهنتان بماند. این سوال و جواب به درد وقتی میخورد که کلمهی عبورتان را فراموش کردهاید و اگر این سوال و جواب را به خاطر سپرده باشید و در هنگام درخواست کلمهی عبور، درست این سوال و جواب را وارد کنید، سرویس وبلاگی میتواند مطمئن شود که درخواستکنندهی پسورد، صاحب اصلی وبلاگ است و کسی قصد سوء استفاده و دسترسی غیرمجاز به وبلاگ او را ندارد.
کد امنیتی: کد امنیتی که در بعضی از این سرویسها وجود دارد، شامل یک تصویر کوچک است که در آن تعدادی کاراکتر، اعم از حرف و عدد درج شده. کافی است عینا همان کاراکترها را وارد کنید. این کد، همانطور که از نامش پیداست، صرفا جهت امنیت سایت است و در تنظیمات وبلاگ شما هیچ نقشی ندارد.
توافقنامه، قوانین سایت یا شرایط ثبتنام (Terms of Service یا Legal Flotsam): هر سایت قوانین و شرایط خاصی برای ثبت وبلاگ و عضویت دارد که تا زمانی که کاربر آن را (با زدن تیک) قبول و تایید نکرده است، اجازهی ثبتنام نخواهد داشت.

تبصرهها:
بلاگفا: در قسمت ثبتنام سایت
بلاگفا، اطلاعاتی نظیر منطقهی زمانی، تعداد پستها در صفحهی نخست و چند مورد دیگر دربارهی آرشیو و تاریخ و زمان پستها از شما میخواهد زیاد مهم نیستند؛ چون شما پس از ساخته شدن وبلاگتان میتوانید اینها را در قسمت «تنظیمات وبلاگ» تغییر دهید.
پرشین بلاگ: این سایت بعد از طی مراحل ثبتنام، از شما میخواهد ابتدا یک قالب برای وبلاگتان انتخاب کنید. با انتخاب این قالب رسما شما مراحل ثبتنام را به پایان رساندهاید.
وردپرس: در مرحلهی اول ثبت نام در این سایت، دقت کنید که برای ایجاد وبلاگ باید از بین دو گزینهی زیر، اولی را تیک بزنید.

پس از این مرحله، به صفحهی پروفایل منتقل میشوید که از شما میخواهد نام، نام خانوادگی و توضیح مختصری راجع به خودتان بنویسید و همزمان ایمیلی برای شما از طرف این سایت ارسال میشود که لینک فعال کنندهی نام کاربری شما در این سایت، در آن درج شده. با کلیک بر روی آن به صفحهای شبیه صفحهی زیر منتقل میشوید که علاوه بر اینکه خبر از فعال شدن اکانتتان میدهد، نامکاربری و پسوردتان را هم به شما نشان میدهد.

بلاگاسپات: همانطور که در ابتدا گفتیم، برای ایجاد وبلاگ در این سایت، نیاز به ساخت نامکاربری و رمز عبور ندارید و میتوانید با اکانت گوگلتان وارد مراحل ساخت وبلاگ بشوید. مرحلهی سوم ثبتنام در این سایت، انتخاب یک قالب وبلاگ است و پس از آن میتوانید اولین نوشتهی خود را بگذارید روی وبلاگ.
میهنبلاگ: در این سایت میتوانید با ساخت فقط یک نام کاربری، بیشتر از یک وبلاگ ایجاد کنید.
پس از تکمیل و ارسال فرم ثبتنام و دریافت پیغام تبریک از طرف سایت میهنبلاگ، به صفحهی شخصیتان وارد میشوید. برای ایجاد وبلاگ کافی است به منوی «وبلاگ جدید» بروید تا با وارد کردن آدرس و نام وبلاگتان صاحب یک وبلاگ شوید.